Canarische Eilanden - Tenerife
Santa Cruz de Tenerife
Het is mijn eerste kennismaking met Spanje. Ik heb geen behoefte aan massatoerisme, en voor mijn eerste wandelactiviteiten ben ik erg benieuwd naar de Anaga mountains, een bergachtig gebied vol oude laurierbossen en geërodeerde vulkanische pieken in een onherbergzame uithoek van het eiland ten noorden van de hoofdstad Santa Cruz . De eerste drie nachten vestig ik me daarom in het centrum van Santa Cruz, een mooi gelegen Spaanse stad met ruim 200000 inwoners die niettemin kalm aandoet. Overdag heb je hier nog de talloze dagjesmensen uit de resorts, maar daarna wordt het toch vooral een Spaans onderonsje. Geanimeerd loop ik 's avonds over de warm verlichte boulevard, een kilometers lange autovrije strook langs de kust waar iedereen van jong tot oud op eigen wijze geniet van wat in Nederland een mooie zomeravond zou heten. De haven ligt vol met cruiseschepen, veerboten en jachten. In en rond de binnenstad zie ik overal levendige terrasjes en gezellige pleinen. Ik voel dat ik goed terecht gekomen ben. Dit is een plaats waar een mens energie van krijgt, en dat had was precies wat ik nodig.
Anaga Mountains (dag 1)
De voorbereiding voor al mijn dagwandelingen zou de hele vakantie zo'n beetje gelijk blijven. De avond ervoor het startpunt bepalen en uitzoeken hoe ik er het beste kan komen. Daarnaast opties nagaan voor mogelijke eindpunten vanwaar ik vervoer terug zou kunnen vinden. De dag beginnen met een flinke beker muesli en melk. Brood smeren voor de lunch. Snacks, water, regenkleding, pet en fleece mee. Dik insmeren met sun spray. Ook nog even ergens een kop koffie scoren. En dan op pad!
De eerste dag is qua logistiek niet heel ingewikkeld. Er rijden 's ochtends enkele bussen de Anaga Mountains in met een halte bij het bezoekerscentrum Cruz del Carmen, gelegen op zo'n 900 meter hoogte. Daar kan je een wandelkaart oppikken en een van de bewegwijzerde routes kiezen die hier beginnen of langs komen. Het is prachtig weer en ik heb er veel zin in. Kies voor een relatief populaire en afwisselende route van 12 km., die via bossen en langs twee gehuchten uiteindelijk via vulkanische rotspartijen afdaalt naar de plaats Hidalgo op zeeniveau. Een mooiere eerste dag kan ik me niet wensen. De activiteit brengt gelijk al wat avontuur, leidt me naar schitterende uitzichtpunten, laat me bijzondere natuur en plattelandsleven ontdekken, maar bezorgt me bovenal enorm veel plezier! De vakantie kan niet meer stuk.
Anaga Mountains (dag 2)
Voor de tweede dag heb ik een ambitieuzer plan bedacht. Omdat het gisteren vooral afdalen was wil ik vandaag vooral omhooggaan. Ik neem een schaarse bus naar het dorpje Valleseco om daar dus aan een lange voettocht bergopwaarts te beginnen. Maar terwijl ik zo naar de hoogste regionen van het dorpje slenter, en honden me van alle kanten toeblaffen, en ik voor de rest geen enkele andere wandelaarsactiviteit zie, merk ik al snel dat de moed mij in de schoenen zinkt. Echt heel fit voel ik me niet, er ligt een schier eindeloos lange helling voor me waarop nauwelijks beschutting is tegen de zon en het voelt hier zo ongelofelijk eenzaam dat ik me afvraag of ik de hele dag wel iemand anders tegen zal komen. Als ik al niet verkeerd zou lopen... En is het hier nu eigenlijk wel zo mooi dat het allemaal de moeite waard is? Ik blijf twijfelen en besluit dan om terug te keren. Daar sta je dan weer, aan de grote weg, bepakt en bezakt voor een lange dagwandeling; de voorgaande avond urenlang bezig geweest een route uit te stippelen. En bussen die maar eens in de zoveel uur de bergen in gaan. Er is teleurstelling, maar met de prachtige dag van gisteren al in de pocket kan mijn stemming niet stuk. Ik wandel naar de dichtstbijzijnde bushalte en zie dat aanstonds zowaar bus 946 naar Almáciga zou moeten passeren, en warempel! Wat een geweldige troostprijs. De spectaculaire weg "van kust tot kust" klimt eerst door bosrijk gebied naar ruim 700 meter hoogte, en daalt vervolgens aan de andere kant af naar de afgelegen kuststrook die vooral bezocht wordt door surfers, wandelaars en toeristen die tours maken in hun huurauto's. Het pittoreske dorp Almáciga is fraai gelegen, iets hoger op de rotsen. Langs de weg zijn enkele restaurantjes gevestigd en ik zie woeste, steile kliffen en mooie zwarte stranden bezaaid met grote keien. Ook zijn er wandelroutes. Ik geloof dat ik het al met al getroffen heb. Op het gemak wandel ik een kleine 5 kilometer langs de kust tot het boerengehucht El Draguillo, klim zo'n 400 hoogtemeters de berg op erg die erachter ligt, en daal tenslotte af via het wandelpad Camino del Hediondo tot ik de kust weer bereik. Het duurt dan nog een paar uur voordat de bus terug naar Santa Cruz weer zal langskomen, in de vroege avond pas. Ik zit geruime tijd op het strand van Roque de las Bodegas met een biertje, luister naar de furieuze branding, bewonder de surfers. Dan steek ik de weg over naar een terrasje, waar het menu voor vandaag alleen opgeschreven staat in het notitieboekje van de serveerder. Het wordt natuurlijk verse vis met papas. Wanneer uiteindelijk de schemer invalt, en langzaamaan de stoelen en tafeltjes worden binnengehaald, zal de bus naar huis nu ook wel zo komen.
Puerto de la Cruz
Om het El Teide National Park te bezoeken verkas ik naar het stadje Puerto de la Cruz. Hiervandaan vertrekt elke ochtend om half tien een bus naar het majestueuze kratergebied. 's Middags om vier uur brengt dezelfde bus je dan weer terug. Omdat de enkele reistijd al bijna anderhalf uur bedraagt, heb je dan maar zo'n vijf uur ter plaatse. Dus trek ik er twee dagen voor uit, plus een reis-/rustdag. De vraag is echter wel wat een alleengaande veertiger nu eigenlijk verder nog te zoeken heeft in een vakantieoord als Puerto de la Cruz? Vrij weinig als je het voornamelijk Duitse toeristenvolk om je heen bekijkt: Stelletjes, bejaarden, gezinnen met jonge kinderen en af en toe een vriendengroep. Maar Puerto de la Cruz kan weinig fout doen, ik voel me er meteen op m'n gemak. Het is toch vooral een sfeervol, karakteristiek oud Spaans stadje, waarbij het massatoerisme zich afspeelt in een vrij klein gebied dat vrij eenvoudig te vermijden is als je dat zou willen. Overal in en rond het centrum zijn gezellige zitjes, op pleintjes, in parkjes, aan zee waar de branding alles overstemt. Uit de restaurants klinkt 's avonds live muziek uiteenlopend van Duitse schlagers tot temperamentvolle flamenco. Ik kom al snel in een heerlijk ritme: Excursie naar Teide, daarna lekker nagenieten bij Playa Jardin, koken en tot slot een fijne avondwandeling. Als ik dan 's avonds rond tienen tevreden naar mijn aparthotel terugkeer (tien minuten lopen vanaf het centrum door smalle, warm verlichte straten), dan passeer ik nog levendige terrasjes waar mannen lurken aan immense sigaren en waar vrouwen nippen aan waanzinnige glazen sangria. Deze buurt is het domein van de Europese immigrant, denk ik nog. Dit is het goede leven.
El Teide Nationaal Park (dag 1)
Het in elk geval letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan Tenerife is de wandeling naar Pico Teide, de top van de 7000 meter hoge vulkaan (gemeten vanaf de zeebodem) die het eiland domineert, en het hoogste punt van heel Spanje. Aan mij is dit helaas niet besteed; er is een beperkt aantal gelukkigen per dag dat een vergunning krijgt en die moest je ongeveer twee maanden van te voren aanvragen, ver voor ik deze bestemming koos. Ik kan het echter niet nalaten om de kabelbaan naar boven te nemen en het toch nog even te proberen. Maar het pad wordt streng bewaakt en ik had niet anders verwacht. Het is verder een drukke bedoening rondom dat kabelbaanstation. Er is een mooi aangelegd familiewandelpad door massa's lavagesteente naar een goed uitzichtpunt over het eiland. Een ander, eveneens aangelegd en populair pad, loopt naar een punt met fraai uitzicht op de krater van een andere beauty: Pico Viejo. Ik daal nog een kwartiertje verder af en heb dan alle andere dagjesmensen van me afgeschud. Stralend weer, overal versteende lavastromen om me heen, over mijn rechtershouder zie ik de top van El Teide, dat vanaf hier nog maar een heuveltje is, voor me de superbe krater van Pico Viejo met daarachter een vergezicht over het eiland. Ik verorber met plezier mijn broodjes chocopasta en mandarijntjes en keer uiteindelijk met de kabelbaan weer terug naar de kraterbodem. Daar maak ik dan nog een wandeling van ruim een uur, lekker de benen strekken. Ook hier is het Nationaal Park op zijn best. Het gehavende landschap van lavasteen en zand in ontelbare lagen en kleuren is hier bedekt met lage begroeiing, allerlei soorten grassen en struikjes die ik nog nooit eerder heb gezien. Silhouetten van zwaar geërodeerde rotspartijen domineren de horizon. Vandaag is een dag van weinig inspanning, maar de nieuwe indrukken waren overweldigend. Eenmaal terug in mijn aparthotel trek ik een biertje uit de koelkast en ga nog even naar Playa Jardin tot uiteindelijk de zon helemaal onder is.
El Teide Nationaal Park (dag 2)
Ik ben blij dat ik vandaag terugkeer naar El Teide! Het is zaak een passende wandeling te plannen want de bus blijft maar vijf uur wachten in het Park. Nu ligt in de kraterwand een flinke bult, Montaña Guajara genaamd, met 2718m de op twee na hoogste piek op Tenerife en met zo'n 560 hoogtemeters boven de laatste bushalte nog best een leuke uitdaging! Daar ga ik voor. Eerst wandel je zo'n drie kwartier over de kraterbodem, vervolgens ga je omhoog naar de bergpas Degollada de Guajara. Dan een mooi stukje rondom de krater van Montaña Guajara en tot slot door een soort woestijnlandschap naar het plateau op de top. Daar heb je, behalve de restanten van een antiek sterrenobservatorium, een waanzinnig uitzicht op El Teide, en zowat het hele Nationale Park. Ik blijf zolang genieten op de top dat ik me in de afdaling uiteindelijk nog flink moet haasten om de bus terug te halen. Honderden mensen komen hier dagelijks ook met georganiseerde bustours vanuit een van de resorts om een uurtje te stoppen voor fotomomenten bij een bijzondere rotsformatie die je in alle brochures ziet. Er is hier voor elk wat wils. Zelf had ik graag langere wandelingen gemaakt en had graag bovenop Pico Teide gestaan. Maar ik heb genoten, heb geluk gehad met het weer en uiteindelijk klopte alles.
Vertrek van Tenerife
Vandaag steek ik over naar een ander Canarisch Eiland: La Gomera. Vanuit Puerto de la Cruz moet ik eerst met de bus naar grote stad Los Cristianos. Het regent hard, er staan lange files en de bus doet er onverwacht drie uur over zodat ik bijna de veerboot nog mis. Eenmaal bij de bushalte in Los Cristianos kan ik de veerhaven onmogelijk vinden en dus spring ik in een taxi, die voor het ritje van vijf minuten acht euro rekent. Dit zuiden van Tenerife is bij uitstek gericht op megamassatoerisme, en ik prijs mezelf gelukkig dat ik deze vakantiefabriek volledig links heb laten liggen. Als de ferry vertrekt, en ik op het achterdek blijf staan en zie hoe Tenerife langzaam maar zeker vervaagt, denk ik: Ik heb perfecte keuzes gemaakt, maar het is nu mooi geweest zo.
Visited: Nov 2016