top of page

Nederlandse mailers 1999 - heden

​​Sinds 1999 geeft de Nederlandse Post grootverpakkingen met postzegels uit in de vorm van een stickervel, voorzien van doorgaans 50 zelfklevende zegels. ​Zo'n stickervel is geïntegreerd in een stevige papieren omslag en voorzien van een hangoog; het is vervolgens één of meerdere malen gevouwen en gewoonlijk middels één of twee lijmpuntjes dichtgeplakt ​zodat het op aantrekkelijke wijze bij de verkooppunten in het schap kan worden gepresenteerd.  

​​​De Post noemt deze verpakkingen wel mailers, in de filatelie zijn ze ook bekend als geïntegreerde hangboekjes (iHB). Sinds 1999 zijn er inmiddels vele tientallen verschenen, waarvan ik er hier een groot aantal, heb bijeengebracht.

​Door op de afbeeldingen te klikken ziet u welke mailers er zijn verschenen in de diverse periodes.​

Mailers als verzamelgebied

Het verzamelgebied wordt gevolgd door een beperkte groep van toegewijde filatelisten, maar mag niet rekenen op zeer grote belangstelling van de gemiddelde postzegelverzamelaar (voor wie een enkele zegel uit de mailer meestal voldoende zal zijn). Als men zich bedenkt dat 50 of soms zelfs 100 zegels per mailer moeten worden aangeschaft om de verzameling bij te houden, en er soms 5 nieuwe mailers ineens verschijnen, dan is dit ook niet heel verwonderlijk.  ​​

​​Niettemin was enkele jaren geleden vraag en aanbod zodanig gegroeid dat de NVPH zich genoodzaakt zag de mailers op te nemen in haar jaarlijke catalogus; en wel als een separaat back-of-the-book hoofdstuk onder de noemer geïntegreerde hangboekjes. In de catalogus van 2012 zijn de noteringen inmiddels alweer verdwenen, maar er is goede hoop dat we ze weer terug gaan zien in de nieuwe uitgave van de specialiteitencatalogus.

De algemene vraagprijzen voor mailers zijn de laatste jaren scherp gedaald en in enkele gevallen van guldensmailers, zelfs tot ver onder nominaal. In het algemeen kunnen hogere prijzen worden gevraagd voor luxe, perfect postfrisse mailers, terwijl veel aangeboden exemplaren met gebruikssporen (zoals een lelijk opengemaakte mailer) meestal nauwelijks verzamelwaardig te noemen zijn voor de mailerverzamelaar.

Van diverse mailers zijn variaties bekend. Hierbij kan het gaan om de inhoud, maar ook variaties in de uitvoering van de verpakking of details in de bedrukking kunnen noemenswaardig zijn. Waar deze me relevant leken voor de gemiddelde verzamelaar heb ik er melding van gemaakt. 

 

Voor meer uitgebreide achtergrondinformatie en verdere verdieping verwijs ik graag naar de omvangrijke publicatie samengesteld door de heer Rein C. Bakhuizen van den Brink. Ook de heer H.H.R. van Hamel heeft in 2007 de tot dan toe uitgegeven mailers opgenomen in zijn schapverpakkingen catalogus (niet meer verkrijgbaar).

Tot slot wordt er in de bulletins van vereniging Postaumaat nog regelmatig over mailers gepubliceerd.

 

bottom of page