top of page

2002-2006: Pakketzegels TPG Post (AVP en AVG)

Catalogusnummers NVPH

Door de NVPH is aan deze zegelreeks de volgende nummering toegekend​:

28.  AVP Pakketzegel 5 kg

29.  AVP Pakketzegel 10 kg

 

30.  AVG Pakketzegel 5 kg

31.  AVG Pakketzegel 10 kg

32.  AVG Pakketzegel 20 kg

33.  AVG Pakketzegel 30 kg

Klik voor een overzicht van variaties op de afbeeldingen hierboven

In 2002 kwam TPG Post met een nieuwe, en consistent vormgegeven reeks voor alle AVP en AVG pakketzegels, gedrukt door Lijnco te Groningen. Deze reeks verving daarmee de emissie '97 (AVP) en de emissie 2000 (AVG). 

 

De nieuwe 30kg AVG pakketzegel werd echter pas rond 2005 in omloop gebracht, nadat de oude voorraad was uitverkocht.

De pakketzegels waren ook verkrijgbaar in pakketzegelboekjes, behalve de zegels voor 10kg AVP de 30kg AVG.

 

De bestaande servicezegels rembours en verhoogde aansprakelijkheid uit de emissie 2000 werden niet vernieuwd, en bleven daarmee tot 2006 in gebruik. De servicezegel moest men - zoals voorheen- over de barcode van de pakketzegel plakken, en daarbij een apart verzendformulier gebruiken.

 

De AVG zegels bestaan uit twee delen, gescheiden door één slitlijn, namelijk een bewaardeel en een plakdeel. Op beide delen is aan de rechterzijde een cirkel aanwezig. In de bovenste cirkel (op het bewaardeel) is de tekst "datumstempel" gedrukt, in de onderste cirkel (het plakdeel) de tekst "frankering betaald Nederland". Bij latere oplagen zijn deze cirkels nog verder ingevuld met aanwijzingen voor het gebuik. Meer specifiek, in de bovenste cirkel staat dan  "dit deel bewaren", in de onderste "dit deel opplakken".

In tegenstelling tot de AVG zegels bestaan de AVP zegels uit drie delen, gescheiden door twee slitlijnen. Zodoende kan men - als men dat wil - het middelste deel met de adresregels gebruiken als adressticker voor op het pakket, waarna alleen een smal strookje met het individuele barcodenummer achterblijft op het schutvel.

 

 

Op de achterkant van de zegels is na verloop van tijd een alinea "bezorging" toegevoegd in de tekst. Hierin wordt gecommuniceerd dat bij geen gehoor het pakket bij de buren zou worden bezorgd, tenzij er "alleen huisadres" op stond. 

Dit soort tussentijdse aanpassingen, naast een aantal gevonden afwijkingen, zorgden ervoor dat verschillende aardige varianten konden worden gedocumenteerd.​

© All rights reserved.  No unauthorised use of content.

bottom of page